Bor – Badacsonyi borlovagok – Sára Sándor és Nagy Sándor – 2003. január 3.


Bor – Badacsonyi borlovagok – Sára Sándor és Nagy Sándor – 2003. január 3.


A jó bornak is kell a cégér – hangzik az évszázados bölcsesség, amely a mai marketing centrikus világban különösen megszívlelendő. Tudjuk azt is, hogy a bor eladását, népszerűsítését nem csak a szó szerinti értelemben vett cégér, az üzlet névtáblája segítheti. Sokat javít a termék megítélésén, ha olyanok is készítik és szeretik, akik az élet más területén közismertek lettek, megbecsülést szereztek.


A Badacsonyi Borvidéken működő Vinum Vulcanum Borlovagrend megalakulása óta avat olyan tiszteletbeli tagokat, akik nevükkel újabb híveket szerezhetnek a borkultúra ápolásának és a kulturált borfogyasztásnak. A legutóbbi avatáskor két olyan ismert személyt is avattak, aki maga is szőlőt művel, bort készít.



A politikus
Az Alföldnek arról a részéről származok, ahol nincs jó szőlő, nincs jó bor. Valahogy úgy alakult, hogy a fehérbort szerettem meg igazán. S halálosan meg vagyok győződve arról, hogy nálunk a legjobb fehérbor a Badacsonyi borvidéken terem. Az itteni a talajnak, illetve a balatoni klímának köszönhetően olyan savakkal, zamatokkal gazdagodik a bor, aminek máshol nincs párja – világítja meg a vidékhez való kötődését Nagy Sándor, a Miniszterelnöki Hivatal térségfejlesztési ügyekkel foglalkozó politikai államtitkára.
Eleinte bérelt szőlőt műveltek Balatonszepezden, majd azt fokozatosan megvásárolták. Ma a családi vállalkozásuk, az apáról, fiáról Alekszander névre keresztelt kft. közel másfél hektárnyi területen gazdálkodik a község határában.
Amit tudnak, magunk megcsinálnak, főleg nyáron és a szüret idején. Mivel a szőlő nem igazodik mindig szabad idejükhöz, a cégnek van egy helyben lakó alkalmazottja, aki a permetezést, a zöld munkákat és feladatokat mindig megfelelő időben elvégzi.
– Kicsit a kapálásban is részt veszek. A metszés már komolyabb szakértelmet igényel, azt most lesegetem el. A borral kapcsolatos tennivalókról azonban mindig én döntök. Elolvastam mindent, ami elolvasható. Szerencsére hamar tanulok, főleg olyan dolgokat, amit szeretek. S érzem is a bor ízét, zamatát. Segítenek kiváló borász ismerőseim is. Például sokat tanulok Szeremley Hubától.
Nagy Sándor kedvence az olaszrizling, amelynek különösen megfelelnek a szepezdi adottságok. A megtermelt bort jelentős részét palackozva értékesítik.
– Ennyi bort nem lehet meginni, vagy elajándékozni. Ezért is érdemes már olyan minőségben csinálni, hogy értékesíteni tudjuk. A jó minőséghez a késői szüretnél csak egy fontosabb van, abszolút vissza kell fogni a hozamot. Ha az ember hektáronként nem akar negyven-negyvenegynéhány hektoliternél több italt kipréselni a szőlőből, akkor annak már nagyon jó bornak kell lenni.
Az avatáskor tett fogadalmat betartja, és teljesíteni akarja.
– Ami jogosan vállalható a badacsonyi borvidék illetve borok érdekében, azért én nyíltan lobbizni fogok a mezőgazdasági tárcánál és a fejlesztési tanácsnál. Nem a többiek kárára, hanem azért, hogy a badacsonyi bor visszakapja azt a rangot, amit megérdemel. A legfontosabb célnak most azt tartom, hogy a telepítésekre minél több támogatás jusson még az uniós tagság előtt. A térség jövőjét szolgálná az is, ha a kisebb területeken dolgozó gazdák – köztük én is – olyan szövetkezeteket alakítanának, amelyek segítenék a minőségnek megfelelő értékesítést.



A művész
Filmrendezők között valószínűleg a legjobb borász, borászok között a legjobb filmrendező vagyok – mutatta be magát tréfásan az avatási szertartás Sára Sándor köveskáli szőlősgazda.
– Nagyapámnak, apámnak is volt szőlője a Pest megye Turán, így gyerekkoromban már beleszagolhattam a szőlőművelésbe, borkészítésbe. A terület nem tartozott a híres termőhelyek közé, de jó gazdáknak nagyon kiváló bora volt. Amikor aztán ide keveredtem Köveskálra, úgy illett, ha már az embernek van egy parasztháza, legyen szőleje is. Vettem egy nagyon elvadult területet, ami korábban mindiben volt kiadva művelésre.
A szőlészkedés nehezen indult. Majdnem egy évig hiába kérte a tsz. vezetőit, hogy géppel húzkodják ki a fákat a fehér szalaggal kijelölt területen. Amikor mégis megcsinálták, akkor sem volt köszönet benne.
– Sándor, rendbe tettük a területet – újságolta egy nap örömmel az agronómus.
– Rendben van, hogy kihúztátok, de mit szól hozzá a szomszéd?! – mondtam neki kicsit később, amikor a szőlőhegyről visszaértem. Ott ugyanis döbbenten tapasztaltam, hogy a szalagon kívüli területet tisztították meg a fáktól. Valahogy így kezdődött a köveskáli szőlő birtokosságom.
– Az oportót szerettem meg először igazán. Azt is telepítettem elsőként. Hosszú a történet. nem igazán sikerült, nem az én hibámból. Nagyon sok elpusztult. Zweigelttel pótoltam őket, majd cabernet sauvignont telepítettem, és két-három éve megint tettem le újra oportót. Mivel már három jó borom van, azt hiszem, lassan elkezdek cuvée-ket csinálni.
Ha ideje engedi, sokat dolgozik a szőlőben. Csak a permetezésből marad ki teljesen, mert bántja a nyálkahártyáját.
– Van egy kis Rába 15-ös traktorom, azzal sok minden meg tudok csinálni, besegítek a metszésbe, megcsinálom a zöldmunkát. Szüret után aztán teljesen átveszem az irányítást. A pincébe nem léphet be senki, csak én. Évente mintegy 15-17 hektó borom terem. Jelentős részét a családtagok, barátok fogyasztják el, és egy nagyon keveset értékesítek. Szóval, elsősorban magamnak illetve magáért a munkáért csinálom.
Mint a telepített fajtákból is kiderül, Sára Sándor legjobban a vörösborokat szereti, közülük is főleg a villányiakat. A vesszőt is onnan hozta, mégis itt választott magának hazát.
– A Villányt is ismerem, de ez a vidék, a Káli-medence és a többi völgy, medence a tanúhegyek között, ez valami egészen más. Itthon érzem magam.
Győrffy Árpád



Nagy Sándor : A jó minőséghez a késői szüretnél csak egy fontosabb van, abszolút vissza kell fogni a hozamot.



Sára Sándor: Köveskálon úgy illett, ha már az embernek van egy parasztháza, legyen szőleje is


 














Várjuk a friss balatoni tapasztalatokat és jó fotókat a szerkesztobalatontipp.hu címre, az oldalunk saját vagy fészbukos üzenőjébe, 
Ha lájkoljátok Facebook oldalunkat –
http://www.facebook.com/balatontipp -, akkor folyamatosan friss információt kaptok a Balatontipp új híreiről, anyagairól



Balaton Balatoni strandok, bicikliutak, bor boros kulturális, sport, szabadidős programok, koncertek, hangversenyek,  látnivalók

Hasznos lehet!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár