A szeles, hűvös idő ellenére is nagyon sikeres volt a hétvégén ötödik alkalommal megrendezett Akali bor napja mandulavirágzáskor című rendezvény Balatonakaliban. Jól sikerültek a versenyek és a pincetúrán is mintegy százötvenen vettek részt.
A háromnapos program pénteki felvezető része hagyományosan a borok és a mandulás sütemények versengésével, előadással, kóstolókkal és borok melletti beszélgetéssel, illetve Koncz Imre polgármester és Nagy Imre borúti elnök köszöntőjével kezdődött.
A helyi és környékbeli lányok, asszonyok az idén is megmutatták süteményeikkel, milyen tág lehetőségeket biztosít a felhasználásra a mandula magja. A kiírás szerint a pirított sósmandulától a grillázstortáig bármivel lehetett nevezni, ami mandula felhasználásával készült. A mandulás ételeket szakértőkből álló zsűri bírálta Bakos László cukrászmester vezetésével.
Az összes benevezett mű – a sütifotókat Ihász Csilla készítette.
A budapesti Bakos Marcipán Kft. vezetője előadást is tartott a mandulából készített termékekről és a marcipánkészítésről. Az egyik résztvevő szerint az előadás lenyűgöző volt, mindenkit lebilincselt. Rendkívüli szerénységgel, a szakma iránti alázattal beszélt, a cukrászmester közvetlensége, barátsága a rendezvény “kóstolós” részében is kiemelkedő volt.
A süteményversenyen a sós sütik kategóriájában Müller Istvánné Tóth Aranka egy Sós mandulás kockával nyerte el a fődíjat.
A torta kategóriában Réfi-Nagy Alexandra Mandulás-kávés tortája nyerte el legjobban a szakértő zsűri tetszését.
A torták között a további sorrend az alábbiak szerint alakult.
2. Konczné Rédling Anikó: Mandulás, fahéjas teaszelet
3. Jungwirth Viola: Mandulás álom
4. Szilágyi család: Mandula ágtorta
Vágott sütemények közül a legfinomabbnak Kovács Ágnes Magyar kiflijét ítélték.
A kategóriában a további sorrend az alábbi lett.
2. Nyéki Mihályné: Mandulás stangli
3. Hudák Józsefné: Mandula mandula
4. Hudák Józsefné: Mandulás sütemény a mama receptje szerint
A formázott sütemények közül Bogdán Viktória Almás, mandulás korongja szerezte meg az első helyet.
Ebben a csoportban a sorrend a következőképpen folytatódott.
2. Réfi-Nagy Alexandra: Mandulás borzaska
2. Keszthelyi Márta: Mandulás csók
3. Nagy Imréné: Mandulás kifli
3. Ihász Csilla: Mandulás csiga
A zsűri a fentieken túl különdíjjal jutalmazta Jónásné Szabadi Mária Marcipán krémmel töltött mandula kosárkák nevű versenyművét.
Hagyományosan most osztották ki a Balatonfüred-Szőlősi Hegyközség valamint a Történelmi Szőlőhegyek Borút Egyesület Balatonakali borversenyének díjait. A versenyen az Aszófő, Balatonudvari, Dörgicse, Örvényes, Pécsely, Vászoly és Balatonakali szőlőterületein dolgozó borosgazdák vehettek részt. A 40 benevezett bor közül 8 volt Olaszrizling, 6 Cabernet Sauvignon, 4 Kékfrankos. A többi bor más, a környéken elterjedt szőlőfajtákból készült, illetve azokból házasított bor volt.
A zsűrit Varga Zoltán, a Balatonfüred-Csopak Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke vezette, mellette még három borász, Ódor Józsefné, Mlinkó István és Müller Gábor volt a tagja.
A 100 pontos rendszerben bírált borok közül hét kapott aranyérmet. Közülük 90 ponttal minősítették a Schieszl Pince 2014-es Kékfrankos rozéját és 2012-es Kékfrankosát. Ugyancsak 90 pontot kapott a Dörgicsei Borház (Mlinkó István) 2014-es Cabernet Sauvignon rozéja. 88 pontos lett a Kálmán pince 2014-es Olaszrizling bora, 87-87 pontot kapott a Müller Pince 2014-es Merlot-ja, a Fodorvin 2014-es Zenitje és ugyancsak a Fodorvin 2014-es Kékfrankos rozéja.
A zsűri 20 bornak ítélt ezüst oklevelet a 76-86 közötti pontszámuk alapján, 9 kapott bronzot a 65-75 közötti pontszámra, négy termelő munkáját pedig a részvételről szóló oklevéllel ismerték el.
Varga Zoltán az évjárat általános jellemzőihez képest nagyon jónak minősítette a mezőnyt, amit azzal is bizonyított, hogy állítása szerint, négy minta kivételével nem csak megkóstolta, meg is itta a borokat. Különösen jók voltak a rozék és a fehérborok. A nevezők közül külön kiemelte a számára eddig ismeretlen Schieszl Pince borait, amelyik két arannyal és egy ezüsttel a legjobbak között szerepeltek.
A pénteki programhoz kiegészítő rendezvényként kapcsolódott a Virágvarázs – Mandulavirágos hangulatképek a Balaton-felvidékről című kiállítás Pető Piroska fotóiból és Németh Miklós festményeiből.
A nagyközönséget igazán vonzó szombati, vasárnapi nyitott pince programba 10 borászat kapcsolódott be. A Barátcsuha Borház Nagy Imre Pincészet, illetve a FÉK étterem és kávézó a falu közepén, Mlinkó István pincéje, Pribék Ferenc pincéje, Fülei Zoltán pincéje, a Meszlényi pince-présház, a Müller Pince, a Skrabski Pince, a Fürtös Pince, Németh Miklós, valamint a Laci Pince Csárda a Balatonakali és Balatonudvari feletti hegyek oldalában várta a vendégeket borral, harapnivalóval, egytálétellel, művészettel és gyönyörű látvánnyal. A falu és a pincék között az önkormányzat mikrobusza szállította a borozókat – ha valaki ezt igényelte.
Mint a program főszervezője, Nagy Imre elmondta, a borászok beszámolói szerint két nap alatt mintegy 150 ember járta végig részben vagy egészben a borútat. Legtöbben a környékről érkeztek, de peti, nógrádi vendégek is voltak, sőt még alföldi turistacsoport is volt a látogatók között.
Én a vasárnap délutáni, már napsütéses és szélcsendes időre ütemeztem az alkoholtilalomtól mentes, biciklis pincetúrámat. A komoly emelkedők miatt rásegítő motor javítottam az erőnlétemet. Persze az útvonalnak csak töredékét tudtam bejárni. De így is megkóstolhattam Nagy Imre Olaszrizling-Barátcsuha küvéjét és Zweigelt rozéját, Mlinkó István Cabernet Sauvignon rozéját, a Salánki Pince Cabernet Sauvignonját, a Müller Pince Merlot-ját és L’esküvéjét.
Nagy Imre Olaszrizling-Barátcsuha küvével kínált
A következő megállónál megcsodálhattam a műemléki védettség alatt álló Meszlényi pincét. A szőlővel nem foglalkozó tulajdonos, Meszlényi László és felesége a Barátcsuha borok mellett húsos káposztával kínált, ahogy a többi látogatót is vasárnap. Szombaton gulyás volt a vendégcsalogató menü.
A külső padláslépcső mandulavirággal
Meszlényi László és felesége káposztával várta is vendégeket
A műemlékpince “fölszinti” bejárata a rendezvény logójával
Az öreg ajtó zárja
Az első tulajdonos által készített sarokpad 1822-ből
A legszebb kilátás a Mlinkó Pincéhez vezető út volt, méltó előkészítésként a versenyt díjat nyert rozéhoz.
A tulsó oldalon Balatonföldvár és a Kőröshegyi völgyhíd
Egy másik öreg pince tihanyi panorámával
Mlinkó István a rozé mellett a pincét is megmutatta
A Müller Pince felé haladva egyszer utat vétettem. Utólag mondhatom, szerencsére, mert így megnézhettem Illyés Gyula egykori pincéjét.
Illyés Gyula egykori pincéje
A Müller pincénél a késői óra ellenére is nagy társaság volt. Füredi és veszprémi borkedvelők kóstolták a két éve elhunyt neves borászati szakember, Müller István által egykor létrehozott gazdaság borait a 230 éves pincében. A szőlőt ma Müller Istvánné műveli a gyerekekkel, a borász az egyik fiú, Gábor.
Müller Gábor (zöldben) , testvérével Péterrel (a jobb oldalon) és füredi vendégeikkel
A 230 éves pince bejárata
Müller Istvánné egy kézi dugozóval zárja le a fél hektáron termelt borrral töltött palackokat
A veszprémi fiatalok először jöttek kóstolni az akali bornapokra. Azt monták, akár jövőre is találkozhatunk
Mivel közben beesteledett, a többi pince borát talán jövőre tudom végigkóstolni.
Kép és szöveg Győrffy Árpád (kivéve Ihász Csilla sütis fotói)