Balatonakali – Kellemes pincetúra finom borokkal és mandulás süteményekkel – 2015.03.31.

A szeles, hűvös idő ellenére is nagyon sikeres volt a hétvégén ötödik alkalommal megrendezett Akali bor napja mandulavirágzáskor című rendezvény Balatonakaliban.  Jól sikerültek a versenyek és a pincetúrán is mintegy százötvenen vettek részt.

A háromnapos program pénteki felvezető része hagyományosan a borok és a mandulás sütemények versengésével, előadással, kóstolókkal és borok melletti beszélgetéssel, illetve Koncz Imre polgármester és Nagy Imre borúti elnök köszöntőjével kezdődött. 

A helyi és környékbeli lányok, asszonyok az idén is megmutatták süteményeikkel, milyen tág lehetőségeket biztosít a felhasználásra a mandula magja. A kiírás szerint a pirított sósmandulától a grillázstortáig bármivel lehetett nevezni, ami mandula felhasználásával készült. A mandulás ételeket szakértőkből álló zsűri bírálta Bakos László cukrászmester vezetésével. 

Az összes benevezett mű – a sütifotókat Ihász Csilla készítette.

A budapesti Bakos Marcipán Kft. vezetője előadást is tartott a mandulából készített termékekről és a marcipánkészítésről. Az egyik résztvevő szerint az előadás lenyűgöző volt, mindenkit lebilincselt. Rendkívüli szerénységgel, a szakma iránti alázattal beszélt, a cukrászmester közvetlensége, barátsága a rendezvény “kóstolós” részében is kiemelkedő volt.

A süteményversenyen a sós sütik kategóriájában Müller Istvánné Tóth Aranka egy Sós mandulás kockával nyerte el a fődíjat.

A torta kategóriában Réfi-Nagy Alexandra Mandulás-kávés tortája nyerte el legjobban a szakértő zsűri tetszését.

A torták között a további sorrend az alábbiak szerint alakult.
2. Konczné Rédling Anikó: Mandulás, fahéjas teaszelet
3. Jungwirth Viola: Mandulás álom
4. Szilágyi család: Mandula ágtorta

Vágott sütemények közül a legfinomabbnak Kovács Ágnes Magyar kiflijét ítélték.

A kategóriában a további sorrend az alábbi lett.
2. Nyéki Mihályné: Mandulás stangli
3. Hudák Józsefné: Mandula mandula
4. Hudák Józsefné: Mandulás sütemény a mama receptje szerint

A formázott sütemények közül Bogdán Viktória Almás, mandulás korongja szerezte meg az első helyet.

Ebben a csoportban a sorrend a következőképpen folytatódott.
2. Réfi-Nagy Alexandra: Mandulás borzaska
2. Keszthelyi Márta: Mandulás csók
3. Nagy Imréné: Mandulás kifli
3. Ihász Csilla: Mandulás csiga

A zsűri a fentieken túl különdíjjal jutalmazta Jónásné Szabadi Mária Marcipán krémmel töltött mandula kosárkák nevű versenyművét.

Hagyományosan most osztották ki a Balatonfüred-Szőlősi Hegyközség valamint a Történelmi Szőlőhegyek Borút Egyesület Balatonakali borversenyének díjait. A versenyen az Aszófő, Balatonudvari, Dörgicse, Örvényes, Pécsely, Vászoly és Balatonakali szőlőterületein dolgozó borosgazdák vehettek részt. A 40 benevezett bor közül 8 volt Olaszrizling, 6 Cabernet Sauvignon, 4 Kékfrankos. A többi bor más, a környéken elterjedt szőlőfajtákból készült, illetve azokból házasított bor volt.
A zsűrit Varga Zoltán, a Balatonfüred-Csopak Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke vezette, mellette még három borász, Ódor Józsefné, Mlinkó István és Müller Gábor volt a tagja.

A 100 pontos rendszerben bírált borok közül hét kapott aranyérmet. Közülük 90 ponttal minősítették a Schieszl Pince 2014-es Kékfrankos rozéját és 2012-es Kékfrankosát. Ugyancsak 90 pontot kapott a Dörgicsei Borház (Mlinkó István) 2014-es Cabernet Sauvignon rozéja. 88 pontos lett a Kálmán pince 2014-es Olaszrizling bora, 87-87 pontot kapott a Müller Pince 2014-es Merlot-ja, a Fodorvin 2014-es Zenitje és ugyancsak a Fodorvin 2014-es Kékfrankos rozéja.
A zsűri 20 bornak ítélt ezüst oklevelet a 76-86 közötti pontszámuk alapján, 9 kapott bronzot a 65-75 közötti pontszámra, négy termelő munkáját pedig a részvételről szóló oklevéllel ismerték el.

Varga Zoltán az évjárat általános jellemzőihez képest nagyon jónak minősítette a mezőnyt, amit azzal is bizonyított, hogy állítása szerint, négy minta kivételével nem csak megkóstolta, meg is itta a borokat. Különösen jók voltak a rozék és a fehérborok. A nevezők közül külön kiemelte a számára eddig ismeretlen Schieszl Pince borait, amelyik két arannyal és egy ezüsttel a legjobbak között szerepeltek.

A pénteki programhoz kiegészítő rendezvényként kapcsolódott a Virágvarázs – Mandulavirágos hangulatképek a Balaton-felvidékről című kiállítás Pető Piroska fotóiból és Németh Miklós festményeiből.

A nagyközönséget igazán vonzó szombati, vasárnapi nyitott pince programba 10 borászat kapcsolódott be. A Barátcsuha Borház Nagy Imre Pincészet, illetve a FÉK étterem és kávézó a falu közepén, Mlinkó István pincéje, Pribék Ferenc pincéje, Fülei Zoltán pincéje, a Meszlényi pince-présház, a Müller Pince, a Skrabski Pince, a Fürtös Pince, Németh Miklós, valamint a Laci Pince Csárda a Balatonakali és Balatonudvari feletti hegyek oldalában várta a vendégeket borral, harapnivalóval, egytálétellel, művészettel és gyönyörű látvánnyal. A falu és a pincék között az önkormányzat mikrobusza szállította a borozókat – ha valaki ezt igényelte.

Mint a program főszervezője, Nagy Imre elmondta, a borászok beszámolói szerint két nap alatt mintegy 150 ember járta végig részben vagy egészben a borútat. Legtöbben a környékről érkeztek, de peti, nógrádi vendégek is voltak, sőt még alföldi turistacsoport is volt a látogatók között.

Én a vasárnap délutáni, már napsütéses és szélcsendes időre ütemeztem az alkoholtilalomtól mentes, biciklis pincetúrámat. A komoly emelkedők miatt rásegítő motor javítottam az erőnlétemet. Persze az útvonalnak csak töredékét tudtam bejárni. De így is megkóstolhattam Nagy Imre Olaszrizling-Barátcsuha küvéjét és Zweigelt rozéját, Mlinkó István Cabernet Sauvignon rozéját, a Salánki Pince Cabernet Sauvignonját, a Müller Pince Merlot-ját és L’esküvéjét.

Nagy Imre Olaszrizling-Barátcsuha küvével kínált 

A következő megállónál megcsodálhattam a műemléki védettség alatt álló Meszlényi pincét. A szőlővel nem foglalkozó tulajdonos, Meszlényi László és felesége a Barátcsuha borok mellett húsos káposztával kínált, ahogy a többi látogatót is vasárnap. Szombaton gulyás volt a vendégcsalogató menü.

A külső padláslépcső mandulavirággal

Meszlényi László és felesége káposztával várta is vendégeket

A műemlékpince “fölszinti” bejárata a rendezvény logójával

Az öreg ajtó zárja

Az első tulajdonos által készített sarokpad  1822-ből

A legszebb kilátás a Mlinkó Pincéhez vezető út volt, méltó előkészítésként a versenyt díjat nyert rozéhoz.

A tulsó oldalon Balatonföldvár és a Kőröshegyi völgyhíd

Egy másik öreg pince tihanyi panorámával

Mlinkó István a rozé mellett a pincét is megmutatta

A Müller Pince felé haladva egyszer utat vétettem. Utólag mondhatom, szerencsére, mert így megnézhettem Illyés Gyula egykori pincéjét.

Illyés Gyula egykori pincéje

A Müller pincénél a késői óra ellenére is nagy társaság volt. Füredi és veszprémi borkedvelők kóstolták a két éve elhunyt neves borászati szakember, Müller István által egykor létrehozott gazdaság borait a 230 éves pincében. A szőlőt ma Müller Istvánné műveli a gyerekekkel, a borász az egyik fiú, Gábor.

Müller Gábor (zöldben) , testvérével Péterrel  (a jobb oldalon) és füredi vendégeikkel

A 230 éves pince bejárata

Müller Istvánné egy kézi dugozóval zárja le a fél hektáron termelt borrral töltött palackokat

A veszprémi fiatalok először jöttek kóstolni az akali bornapokra. Azt monták, akár jövőre is találkozhatunk

Mivel közben beesteledett, a többi pince borát talán jövőre tudom végigkóstolni.

Kép és szöveg Győrffy Árpád (kivéve Ihász Csilla sütis fotói)

Hasznos lehet!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár