Balaton-felvidék – Macskajajos pincenyitó Bodzillával a Tagyon Birtokon

Balaton-felvidék – Macskajajos pincenyitó Bodzillával a Tagyon Birtokon – 2015.05.07. 




Talán egyszer majd egy igazán magyaros garázsvállalkozásként fogják emlegetni a Tagyon Birtok indulását. Igaz, a garázs ebben az esetben egy családi nyaraló, amiből az érintettek szándékai szerint országszerte, de akár a határokon túl is jól ismert borturisztikai központ lehet.


Egy kis színt szeretnénk vinni a Balaton-felvidéki életbe, turizmusba. A természet, a kilátás, a bor, megvan hozzá, csak programmá kellene alakítani – fogalmazott a Tagyon Birtok tulajdonosa, Kartaly Attila a hosszú hétvégén tartott pincenyitón. A program már hagyományosnak mondható, mert évek óta összehívják az ismerősöket, hogy az új szezon indulását egy kellemes nappal köszöntsék. A változás talán annyi, hogy mostanra a vendégek között a barátok mellett megszaporodtak az üzleti partnerek.


 



Kartaly Attila (balról)  Simon Zoltánnal és a Piknik bort bemutató Király László baristával


 


A birtok a Balaton-felvidék egyik legszebb pontján, a Nivegy-völgyben, a  Tagyon-hegy szőlőkkel borított szoknyájának legfelső sávjában található. Zánkától északnyugati irányban másfél kilométerre, a Hegyestű csúcsától keletre alig egy kilométerre van. Jól járható dűlőutakon közelíthető meg. A Balaton szintje fölött éppen száz méteres magasságban terül el, így az emelkedő még nem túlságosan nagy a gyalogláshoz, vagy akár a biciklizéshez sem, de már elég magas ahhoz, hogy a teraszos területről jó kilátást adjon a közép-balatoni tájra, a zánkai vidékre és a túlsó parton lévő Balatonszemes környékére.


 



Balra az előtérben az Úttörőváros víztornya, a túlsó oldalon a Szemes és Földvár közötti rész


 



Kilátás teleobjektívvel a Balatonra és a zánkai református templomra


 



A helyi leltár szerint, a közel négy hektáros területen 60 gyümölcsfa és három hektárnyi új és régi telepítésű szőlő található. Saját gondozású 600 négyzetméteres konyhakertjükben több mint 30 féle zöldséget és fűszernövényt nevelnek vegyszerek felhasználása nélkül. Sokat belőlük hagyományos receptek szerint primőrmentes időkre is eltesznek.


 



Egy kis házi hazai – a lecsót kóstoltuk, finom volt


 


Valamikor hat évvel ezelőtt a birtok megteremtése elsősorban azért indult, hogy szép környezetben, megfelelő “éléskamrával” ellátott találkozási, bulizó hely legyen a barátoknak. Az eredeti funkciót megtartva mára egyben vendéglátóhellyé is váltak. Itt a hegyen kicsit olyan ez, mint egy nagyvárosban a lakásvendéglők, egyszerre profi és családias. Nagyobb társaságok összejöveteleihez biztosítanak hangulatos körülményeket, finom ételeket, borokat, és igény szerint gyalogtúrára, biciklizésre, sőt vitorlázásra viszik őket.


 



A birtoképület “udvara”



Saját borral mostanáig nem rendelkeztek, a kínált italokat főleg a Nivegy-völgy fiatal, illetve fiatalos gondolkodású borászaitól válogatták össze. Ahogy az idei birtok nyitón kiderült, új korszak kezdődik, mert a kínálat egy már saját néven palackozott borral, a 2014-es Rizlingszilvániból készült Bodzillával bővült, amit borászként Hollósy Zsombor készített. A birtok borásza által már korábban is használt név kiválóan leírja az italt, amelyik bodzásan illatos, miközben gyümölcsös zamata mellett az élénk savai afféle godzillás erőt, élénkséget sejtetnek.


 



Hollósy Zsombor a Bodzillával, ami a hölgyek körében is nagy sikert aratott



A borbemutató mellett az idei birtoknyitó másik nagy eseménye volt a befejezés előtt lévő új pince felavatása, ahol a következő szürettől már a saját borokat készítik.
Mint Simon Zoltán, a birtok turisztikai programjaival, értékesítésükkel foglalkozó munkatársa elmodta, céljuk, hogy egyre több 10-20-30 fős rendezvényük legyen, amin barátok, kollégák, üzleti partnerek kellemes körülmények között akarnak találkozni.
– Kicsit esznek, kicsit isznak, kicsit sétálnak, kicsit gyógynövényeznek, kicsit túráznak, jól érzik magukat, miközben eltöltenek itt egy laza napot. S ha este maradnának, szerzünk nekik szállást a környéken – foglalta össze röviden a szolgáltatásuk lényegét. Mint mondta, szállodákkal szeretnének dolgozni, túraszervezőkkel, túravezetőkkel pincetúrákat, gyógynövényes sétákat akarnak szervezni. Már építik a kapcsolatokat Hévíz, illetve a német piacok felé, és közvetlen együttműködést terveznek osztrák turisztikai szolgáltatókkal is.


A birtoknyitót Kusturica macskajajos fílingje lengte át. A madárfüttytől hangos, gyönyörű balatoni táj fölé emelkedő teraszon folyamatosan szólt a mulatós zene. Nyári László veszprémi zongorista játszott harmonikán, hol kisebb, hol nagyobb vendégvokállal erősítve.


 



Nyári László az Akácos úttól a Széles a Balatonig mindent eljátszott


 


Közben időről-időre borászok és más borértők vették át a  mikrofont, hogy a birtok partner-pincészeteinek egy-egy borát bemutassák. A sort a zánkai Lídia Pincészet nyarat sürgető, kellemesen könnyű, szénsavban gazdag Olaszrizling bora nyitotta, aminek a Piknik fantázianév pontosan meghatározza a helyét a borok között. 
Ezt követte a nap igazi témája, a Bodzilla. Majd Ruppert Márton a Gilvesy Pincészet 2013-as Badacsonyi Rajnai Rizlingjével mutatta be, hogy a Szent György-hegy déli lankáin termett szőlőből egy olyan bor született, amiben az enyhén fűszeres illat és a termőhely ásványos jellege kellemes harmóniát alkot, miközben az élénk savasság kellő frissességet ad a bornak.


 



Ruppert Márton a Rajnai Rizlinggel



Ugyanilyen kellemes volt a találkozás a Dobosi Pincészet 2014-es bio Kéknyelű borával. A birtok irányítását már a gyerekekre ruházó Dobosi Dániel azzal mentegette az italt, hogy még érnie kellene, de a korábbi már elfogyott. És valóban, kicsit talán még kemény, de rendkívül tartalmas, igazán sokat ígérő bor született ismét annak bizonyítékaként, hogy nem csak Badacsonyban terem kiváló Kéknyelű, és a tavalyi nehéz időjárás ellenére is lehetett megfelelő minőségű szőlőt termelni a szép borokhoz.


 



Dobosi Dániel szerint jövőre még jobb lesz az antalfai Kéknyelű



A folytatásban Hollósy Zsombor a saját birtokáról, a Holló Pincéből mutatott be egy spontán erjesztéssel készített, fahordós érlelésű Olaszrizlinget 2013-as Tagyon-hegyi szőlőből. A bor szolid eleganciával, minden különösebb vagánykodás nélkül hordozta az Olaszrizling és a terület legszebb tulajdonságait.
Végül zárásként Szabó Gergő, a balatoncsicsói Szabó és Fia Pincéből mutatott be két bort is, amiből nekem az elsőnek bemutatott Cabernet Franc alapú 2014-es rozé bor maradt meg.  


 



Szabó Gergő rozét és vörösbort is hozott


Mint a borász elmondta, az évjáratra jellemzően alacsony cukorfokkal szüretelt szőlőből, tisztán reduktív eljárással erjesztették a bort, majd palackozás előtt néhány hónapig saválló tartályban érlelték. Amit meg már mi is érezhettünk, az eredmény egy friss, üde gyümölcsös ital lett, amit jó illett a közben kis tálkákban felszolgált házi lecsóhoz és a lassan alkonyatba hajló Balaton-felvidéki világhoz.


 



Az esti utolsó kép kicsit már bemozdult, de hosszú borokkal és záridővel talán nem is meglepő.


Kép és szöveg Győrffy Árpád


Ide kattintva feliratkozhat heti hírlevelünkre, ha értesülni akar új cikkeinkről





Hasznos lehet!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár