Alsóörs – Halászlé piknik A lényeg a nagyon sűrű, tisztán pontyból készült alaplé

Alsóörs – A lényeg a nagyon sűrű, tisztán pontyból készült alaplé – 2015.07.29.  




Tiszai pontyhalászlé nyerte az első díjat az alsóörsi önkormányzat hagyományos Halászlé Piknik című rendezvényén, de más tájegységek, vízpartok stílusában is többen főztek.


A vihar előtti szombati kánikulában megtartott versenyen 10 csapat indult a strand melletti parkolóban kialakított gasztrofaluban. Körben a csapatok asztalai, bográcsai, középen a finom halászlére váró érdeklődők.


A szervezők minden csapatnak biztosították az asztalokat, tűztálcát, tűzifát, műanyag tányérokat, evőeszközöket, sőt háromezer forintos határig a halak és más hozzávalók megvásárlásába is beszálltak megfelelő számla ellenében. A főzőedényt, a haltisztító eszközöket és a szükséges további anyagokat a versenyzőknek kellett hozni. A nevezőknek vállalni kellett azt is, hogy tíz adag halászlét támogatói jegy ellenében kiosztanak a közönségnek. A főzéshez Hebling Zsolt polgámester kívánt sok sikert a verenyzők és a kóstolóra váróknak.


A zsűrit Huzinger János, a János pince tulajdonosa, Pall Ildikó Tünde, az Arany Nádas étterem tulajdonosa és Major József a községi strand gondnoka alkotta. Különdíjjal jutalmazták az alsóörsi óvóda csapatát, amit Horváth Józsefné konyhavezető irányított. A harmadik helyen az “Egyszerűen a Béláék” csapat végzett, másodikon pedig a “Magozott cseresznye”.
Az első helyet és ezzel a Legjobb halászlé címet a “B-oldal” néven induló csapat szerezte meg egy tiszai pontyhalászlével. A nagy létszám társaság az ország minden részéből verbuválódott. Győrből Rudabányáról, Veszprémből, Budapestről voltak benne többen is, de az igazán meghatározó mag szentesiekből állt, akik tiszai pontyot is hoztak magukkal, és a receptet, a stílust is meghatározták.
Mint kérdésünkre elmondták, a halászlé lényegét a nagyon erős, sűrű alaplé adta meg, amihez csak pontyot használtak. Ketten négy órán keresztül passzírozták leve szűrő kanállal a halakat a nagy mennyiségű halászléhez.


 




A B-oldal a győztesnek járó serleggel


 



Jádi Luca a tiszai pontyhalászlé maradékával


 


A zsűri többek mellett oklevéllel jutalmazta a dr. Tóth Zoltán – dr. Somogyvári István korábbi belügyi, igazságügyi államtitkár párost és csapatukat. A séf Tóth Zoltán volt, akiről kiderült, hogy nem csak választási és közigazgatási szakértő, hanem nemzetközi érvényességű szakács szakvizsgával is rendelkezik.


 




Somogyvári István (balról) és Tóth Zoltán a budaőrsi halászlével


 


Budaörsi halászlét főztek harcsából, aminek az alapjához apró “törmelékhalakat használtak. Nem passzíroztak, nem turmixoltak, csak fölfőzték, átöblítették az alaplével a csontokat. Ebbe a tiszta lébe főzték bele a harcsát. Paprikát, hagymát, sót tettek bele, és ezzel meg is volt minden – magyarázta Tóth Zoltán. Ha valaki maga is el akarja készíteni, akkor Karácsonyra velencei halleves címmel a teljes receptet megtalálja a séf blogján. 


Bár a verseny csak a halászlékre lett meghirdetve, volt, aki mást is főzött, hogy a halételeket esetleg nem kedvelők se maradjanak éhesen. A Borjú bécsi csapat például vörösboros marhapörköltet készített.


 




Gál Gyula a vörösboros marhapörkölttel


A pörkölt igazi jellegzetességét talán az adta, hogy marhanyakat használtak nyersanyagként, tudtuk meg a séftől, Gál Gyulától.


Kép és szöveg Győrffy Árpád


Ide kattintva feliratkozhat heti hírlevelünkre, ha értesülni akar új cikkeinkről





Hasznos lehet!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár